Pingsthögtidens bakgrund

Pingsten

Många som läser och hör om pingst tror att det enbart är en nytestamentlig händelse som beskrivs i apostlagärningarna, men faktum är att pingsthögtiden spelade en stor i viktig roll även i gamla testamentet. För att förstå pingsten måste vi också ha med oss bakgrunden i gamla testamentet. När vi läser om gamla testamentets karaktärer som praktiserade pingsten så ser vi att det de gjorde fick sin uppfyllelse i nya testamentet. På detta sätt får vi en helhetsbild av pingsten. Vi ser att pingsten inte är det slutgiltiga målet men inte heller en välsignelse och kraft en kristen människa kan undvara.

För att förstå pingsten måste denna högtid läggas in bland de andra tv stora högtiderna i Israel nämligen påsken och lövhyddohögtiden. Påsken firades den 14 dagen i den första månaden (Abib) på våren På eftermiddagen slaktades påskalammet och gjordes i ordning för kvällsmåltiden. Detta ägde rum för första gången i Egypten då Israels folk skulle lämna landet nästa dag. Flera år senare var detta också den dag Jesus korsfästes på. Prästen väntade sedan till dagen efter nästa sabbatsdag innan han tog en kärve och lyfte den inför Herrens ansikte. Detta talade dels om israels övergång över röda havet men också om Jesu uppståndelse. Upplyftandet av kärven ägde alltid rum på den dag som senare skulle komma att kallas söndag i den romerska kalendern och var den första dagen i nerräkningen mot pingstdagen. I 3 Mos 23:15-17 kan vi läsa om Mose befallning angående denna fest. Efter pingsthögtiden skulle prästen ta förstlingsfrukten av veteskörden och baka två kakor bröd med jäst eller syra. Den här lilla detaljen är viktig för att förstå pingstens natur och hur den påverkar våra liv. Påsken hade firats på den första dagen efter att man tagit bort syran (jästen) från brödet under en vecka. På söndagen efter påsken viftade man med det osyrade brödet inför Gud. Det talar om de som är rättfärdiggjorda genom tro på lammet blod har genom Kristus blivit fullkomliga. Men 7 veckor senare på pingsten så skulle brödet i pingstoffret innehålla syra. Det talar om att helgelsen är en process, för i våra egna liv är vi fortfarande ofullkomliga trots att vi blivit rättfärdiggjorda genom lammets blod. I alla mat offer var syra Jäst förbjuden. 3Mos 2:11 säger Inget mat offer som ni bär fram åt Herren skall vara syrat. För ni skall inte bränna något av surdeg eller honung som eldsoffer åt Herren. Enda orsaken till att det syrade brödet kunde lyftas upp inför Herren på pingstdagen var att det redan blivit bakat över elden för att stoppa syrans påverkan på brödet. Om vi vill undvika elden att bränna bort vårt kött så kommer vi aldrig att kunna frambära oss själva som ett levande heligt och Gud välbehagligt offer.

När anden uppenbarades på pingstdagen i apostlagärningarna så utgöts anden över de 120 lärjungarna som hade samlats på den övre salen. En händelse som aldrig tidigare i historien hade inträffat. Utan tvekan så var dessa lärjungar helt överväldigade över vad de varit med om och om någon denna dag hade frågat dem om vad som hänt så hade de förmodligen svarat att nu hade dom blivit fullkomliga. Men vi vet att så var inte fallet. Paulus säger att anden är ett förskott som garanterar vårt arv. Rom 8:23 säger att nu när vi fått anden som en förstlingsfrukt suckar vi inom oss och väntar på barnaskapet, vår kropps förlossning. 2 Kor.1:22 säger att han har gett oss anden som en garant i våra hjärtan. Det vi har fått är alltså en liten försmak av vad som väntar. Den smörjelse som dopet i den helige ande ger är fortfarande syrad och helgelsen är en fortgående process som handlar om andlig tillväxt. Därför är det fortfarande nödvändigt att be med Paulus i Efes. 3:14 jag ber att han i sin härlighets rikedom ska ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin ande.

Syra är i bibeln en bild på synden. Detta är anledningen till varför påsken skulle firas utan syra i brödet.. Det talar om Jesus som det fullkomliga offret. Guds lam utan fläck eller lyte som offrades för världens synder. På grund av att vi genom tron fått del av hans fullkomlighet kan Gud se oss som en del i Kristi kropp.

Som vi nämnde tidigare skulle inget mat offer eller blodsoffer ske med syra. Anledningen var att offret skulle tala om fullkomlighet och syran var en bild på synden. Enda undantaget var pingsten där man fick instruktioner om att baka bröd med syra för nu skulle brödkakan inte symbolisera Kristus utan församlingen.

När Israels folk levde i synd på Amos tid så säger Amos i sarkasm i Kap. 4:5 Bränn syrat bröd som lovoffer ropa ut frivilliga offer kungör dem för sådant älskar ni ju ni Israels barn.

Den här bilden med syran i brödet använder också Jesus när han talar om att lärjungarna skulle akta sig för Fariséernas och Saducéernas surdeg. När Paulus talar om påsken med korinter församlingen säger han i 1 Kor. 5:6 Ert skryt låter inte bra. Vet ni inte att lite surdeg syrar hela degen Rensa bort den gamla surdegen så att ni blir en ny deg. V. 20 Låt oss därför fira högtid inte med gammal surdeg inte med ondskans och elakhetens surdeg utan med renhetens och sanningens osyrade bröd.

För gamla testamentets människor måste det ha det sig underligt att Moses uppmanade dem att fira pingsten med syrat bröd. Om de hade uppfunnit sin egen religion så skulle de i logikens namn i ännu högre grad undvikit syrat bröd på pingsthögtiden. Nu följde de Guds uppenbarelse så övergår allt mänskligt förstånd och visdom. Bara Gud själv skulle ha kunnat förutse uppfyllelsen av pingsten 1500 år senare. När Gud uppmanade prästen att använda syrat bröd på pingsten så var det därför att Gud visste att vi inte kan bli fullkomliga genom pingstens upplevelse.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

 

Här nedan hittar du en del av de budskap jag förmedlat framför allt i församlingen Agape i Göteborg.

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now